Malatya İlahiyat Vakfı Yedi Yaşında....
Vakıf, İslam inancı, kültürü ve medeniyetinin kadim kurumlarından biridir. İslam’da Kur’an ve Hadislerle vurgulanan infak ve sosyal yardımlaşma genellikle vakıflar üzerinden gerçekleşmiştir. Bu nedenle İslam bilginleri hayırda ve iyilikte yardımlaşmayı vakfın meşruiyetine delil göstermişlerdir. Böylece dünyada, “gök kubbe altında hoş bir seda bırakma” düşüncesi vakıf anlayışıyla örtüşmüştür.
10 Mayıs 2014 tarihinde İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi olarak göreve başladığımda özelde fakültemizi genelde üniversitemizi tanımaya çalıştım. Takdir edileceği üzere ilahiyat fakültelerinin bir çeşit sivil görünümlü olmaları ve topumla kaynaşmalarında yarar vardır. Bu vesile ile Marmara, İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Konya ilahiyat fakülteleri kendi vakıflarıyla desteklendiği gibi fakültemizin de bir vakfa sahip olması amacıyla Malatya İlahiyat Vakfı (Milvak) kuruluş çalışmaları başlatılmıştır. Bu maksatla hazırlanan vakıf senedinin tescili ve vakfın kuruluş işlemleri için mahkemeye başvurulmuştur.
Vakıf Senedi, Malatya 1. Asliye Hukuk mahkemesinin 13/05/ 2016 Tarihli, ve E: 2016/707, K: 2016 /724 sayılı kararıyla tescil edilerek karar Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. Genel Müdürlük vakıf senedini incelemiş ve usulüne uygun görülmesi üzerine senedin özeti 21 Haziran 2016 tarihinde Resmî Gazetenin 29749 sayısında yayınlanmıştır. Vakfın kurucu üyeleri Fikret Karaman, Mehmet Birsin, Abdurrahman Ateş ve M. Korkut Çeçen olmak üzere dört arkadaştan oluşmaktadır. Bu arkadaşlarımıza ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Vakfın tanıtımını yapmaya hazırlanırken ülkemiz 15 Temmuz gecesi beklenmedik bir ihanete maruz kalmış ve ülke gündemi tamamen değişmiştir. Bu nedenle vakfımız faaliyete başlamadan 6 ay beklemeye alınmıştır. İlerleyen zaman diliminde girişimlerimiz üzerine Vakfılar Genel Müdürlüğü Çöşnük mahallesinde yurt olarak kullanılmak üzere beş katlı bir bina tahsis etmiştir. Yurt kullanılır hale getirildikten sonra erkek öğrenci yurdu olarak hizmete açılmıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde sağlam raporu verilmiş ve yeniden boya badana yapılarak 2023 -2024 eğitim yılına hazır duruma getirilmiştir. Bilindiği üzere üniversitemiz üst yönetiminin himayesinde hayırsever vatandaşların bağışlarıyla kampüs içinde cami, kütüphane, kitap- kafe ve okuma salonlarından oluşan bir külliye de Malatya İlahiyat Vakfı öncülüğünde inşa edilmiştir. Ayrıca vakıf bugüne kadar, haftalık dersler, öğrenci eğitim programları, bilgi yarışmaları, sempozyum, panel, seminer ve öğrenci bursu gibi konularda da imkanlar ölçüsünde aktivitelerde bulunmuştur.
Malatya İlahiyat Vakfı yedinci yılına kadar bu hizmetlere ev sahipliği yaptığı gibi bundan böyle de amacına uygun faaliyetlerle yoluna devam etmesi en büyük arzumuzdur. Bu vesile ile bugüne kadar vakfa maddi ve manevi destek veren herkese teşekkür eder, başarılar ve sağlıklar dileriz.